Ik zoek nu hulp
Bij ons kan je niet rechtstreeks hulp aanvragen. Alleen een aanmelder kan dat doen voor jou.
Als je nog niet bent aangemeld en je zoekt hulp, dan helpen we je hier om de eerste stappen te zetten. 👇
Ben je wel al aangemeld bij ons? We helpen je hier verder.
Misschien heb je een vraag of zit je met iets, of er is iets aan de hand. Dat gebeurt bij iedereen wel eens. Wat je dan kan doen, is er rustig over praten met iemand uit je
sociale netwerk die je vertrouwt: jouw ouders, broer, zus, iemand van jouw familie, een vriend, een kennis, ...
Als je vindt dat je niemand uit je
sociale netwerk kunt aanspreken over jouw probleem of vraag, of jouw sociale netwerk kan niet meteen zelf helpen, dan kan je ook altijd terecht bij een hulpverlener. Dat zijn mensen bij wie je meteen terecht kunt met eender welk probleem.
Wie zijn hulpverleners?
Er bestaan heel veel organisaties in Vlaanderen die hulpverlening bieden en jou snel kunnen helpen. Voorbeelden zijn: de huisdokter, een leerkracht, een ziekenhuis, de politie, het OCMW, de kinderopvang, een sociaal huis, het CLB, het JAC (Jongeren AdviesCentrum), Kind&Gezin, ... Bij sommige organisaties kan je gratis en anoniem bellen, mailen of chatten. Er zijn ook organisaties waar je gewoon eens kunt langskomen voor een gesprek. Je kiest waar je je het best bij voelt.
Het Tele-onthaal is elke dag en nacht bereikbaar voor alle soorten vragen die je maar zou kunnen hebben. Elk gesprek is anoniem en gratis.
Awel luistert naar kinderen en jongeren. Het maakt niet uit over wat.
Op de website van WatWat vind je heel veel informatie en getuigenissen over onderwerpen waar je als jongere mee te maken kunt hebben in het leven. Ze hebben ook een handig overzicht van de jeugdhulporganisaties die bestaan en waarmee ze jou precies kunnen helpen.
"In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen." - OverKop
👉
Zoek hier een OverKop-huis in jouw buurt Ben je van Gent en zoek je hulp? De website "
Hotspots in Gent" toont je waar in Gent je terecht kunt met vragen over:
- Relaties en seksualiteit
- Vrije tijd
- Fit in je hoofd
- Verslaving
Het Tele-onthaal is elke dag en nacht bereikbaar voor alle soorten vragen die je maar zou kunnen hebben. Elk gesprek is anoniem en gratis.
Kind en Gezin kan helpen bij alle vragen die je hebt over kinderen (0-3 jaar) of bij alle mogelijke vragen die je kan hebben als je een kinderwens hebt.
Gids voor Gezinnen is een website met heel veel informatie over alles waar je mee te maken kan hebben als gezin: ouderschap, opvoeden, relaties, een kinderwens, het opgroeien van kinderen, wonen, geld, werken, en nog veel meer.
Stap 3: Je laten doorverwijzen
Een hulpverlener luistert zo goed mogelijk naar jouw verhaal en zal daarna zo goed mogelijk proberen helpen. Als dat nodig is, dan kan die persoon jou doorverwijzen naar een andere dienst die jou veel beter kan helpen. Als je doorverwezen wordt, dan noemen we de persoon die jou doorverwijst een 'verwijzer' of een 'aanmelder'.
Waarom laten doorverwijzen of aanmelden?
Het is belangrijk dat je de hulp krijgt die het best bij jou past. Hierbij is het even belangrijk dat je hulp krijgt die het minst ingrijpend is. Een verwijzer of aanmelder van de eerstelijnshulp heeft heel veel kennis over de hulpverlening die er bestaat, en zal goed kunnen inschatten welke hulp het beste bij jou past.