Wat is OTB?
OTB staat voor ‘Ouderschaps-Traject-Bemiddeling’. OTB is een bemiddelingstraject en een extra aanbod, naast de contextbegeleiding van 'De Cocon'.
Ouderschap, vorm en inhoud geven tijdens conflicten en spanningen tussen (ex-)partners, is voor velen een uitdaging.
Het doel van OTB
We zien dat kinderen gekneld kunnen raken omwille van de spanningen en de conflicten tussen hun ouders.
Het doel van OTB is om ouders te helpen om met hun spanningen en met het conflict om te gaan en om werkbare afspraken hierrond te maken. Hierdoor zijn ouders opnieuw in staat om de focus te leggen op het ouderschap.
Wat doen we?
De OTB-bemiddelaar ondersteunt ouders en ex-partners bij het begrijpen, beheren en oplossen van hun conflicten. We zetten in op het verwerven van een reeks vaardigheden, manieren en benaderingen om met conflicten om te gaan. We gaan hierbij oplossings- en toekomstgericht te werk.
Binnen OTB is het mogelijk, indien ouders dit wensen, om afspraken schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst regelt jullie ouderschap als ex-partners. Jullie kunnen deze overeenkomst ter “homologatie” neerleggen bij de familierechtbank. Hierdoor wordt de overeenkomst bekrachtigd door de rechter.
Geheimhouding
De OTB-bemiddelaar heeft beroepsgeheim. Enkel met toestemming wordt informatie doorgegeven. Ook aan de contextbegeleider wordt geen informatie doorgegeven.
Alle informatie die ex partners tijdens de bemiddeling delen, valt onder geheimhouding, ook als de bemiddeling niet lukt en ouders nadien met een procedure via de rechtbank gaan. De inhoud van de bemiddelingsgesprekken mag door de bemiddelaar niet aan de rechtbank gegeven worden.
Wie is de OTB-bemiddelaar?
De OTB-bemiddelaar is een erkende familiaal bemiddelaar in dienst van 'De Cocon'. De bemiddelaar is opgeleid om onafhankelijk en onpartijdig te bemiddelen tussen ouders. De OTB-bemiddelaar is gebonden aan de deontologische code voor de erkende bemiddelaar. Bij tekortkoming aan de verplichtingen die op de erkende bemiddelaar rusten, moet de bemiddelaar zich verantwoorden bij Federale Bemiddelingscommissie.
Goed om te weten
- OTB is en blijft vrijwillig. Elke ouder kan op elk moment de bemiddeling stopzetten.
- OTB kiest geen partij, maar faciliteert het proces en werkt voor beiden even hard. De bemiddelaar helpt ouders om zelf, met volledige kennis van zaken, tot een billijke overeenkomst te komen die de behoeften van iedereen respecteert.
Brochure
👉 Bekijk hier onze brochure over OTB